10 Beneficii pe care le au Jocurile de Societate Asupra Dezvoltării Copiilor

10 Beneficii pe care le au Jocurile de Societate Asupra Dezvoltării Copiilor

La vârsta copilăriei jocul trebuie să fie activitatea predominanta.

Oricât ar părea de clișeu, jocurile de societate ajută la dezvoltarea copiilor. Jocurile sunt modalitatea perfectă de a petrece timp cu cei mici într-un mediu distractiv și educativ.

Timpul petrecut în compania a cel puțin unuia din părinti oferă copilului cea mai mare bucurie. Când se joacă cu un părinte și mai este și ascultat de acesta, copilul se simte deosebit de fericit, aceste activități stimulându-i foarte mult stima de sine.

Jocurile de societate

O idee perfectă pentru timpul petrecut împreuna cu copilul sunt jocurile de societate, acel tip de jocuri bogat în oportunități de învățare și dezvoltare a abilitaților de gândire. Aceste jocuri de societate îndeplinesc cerințele competitive ale unui joc interesant pe o perioada îndelungată și vor stârni dorința de a stăpâni noi deprinderi și experiență.

Aspectul academic al unui joc nu este necesar pentru a reprezenta o activitate educativă. Un joc interesant poate duce la dobândirea de abilități, iar mesajul inerent al unui joc de societate este mereu același, „nu renunța niciodată”.

Să câștigi la joc

Pentru că la început copilul va lua jocul în serios trebuie îndrumat să aibă o atitudine potrivita. De obicei trece brusc de la o stare la alta, în funcție de cât de bine se descurcă la joc, el neînțelegând că poate fi vorba și de noroc. De aceea, trebuie să fie ajutat la menținerea unui echilibru în joc pentru a gestiona foarte bine frustrarea și ideea de a pierde.

Pentru copiii cu vârsta de 3-5 ani, câștigul este esențial pentru a avea un sentiment de mândrie. La început este bine sa fie ajutați să câștige, pentru a cultiva interesul manifestat față de joc. 

După vârsta de 6 ani încep să realizeze conceptul de fair-play. Trebuie însa să fie urmăriți îndeaproape cum respectă regulile jocului și eventual dacă aceste reguli sunt schimbate, iar acest lucru se va face de la început cu acceptarea tuturor jucătorilor.

Alegerea jocului potrivit vârstei

Pe termen lung, jocurile de societate vor învață copilul valori sociale, etică, abilitați academice și importanța regulilor. În primii ani obiectivele jocurilor sunt de a învață copilul să se bucure de joc împreuna cu alți jucători, să fie încrezător și ambițios. Dacă jocul include mai mulți copii deodată, este indicat să împarți familia în doua, astfel încât fiecare copil să aibă un număr egal de adulți de partea sa. Dacă unul dintre copii este prea mic pentru joc, acesta poate fi responsabil de acțiuni ușoare, precum aruncarea zarurilor.

Pe măsură ce copilul se apropie de vârsta de 5 ani, abilitățile de gândire devin mai sofisticate și vor începe să își exercite cunoștințele de matematica și citire dobândite până la acel moment. Până la vârsta de 6 ani, copiii pot arăta preferințe spre jocuri mai dificile din punct de vedere cognitiv, cum ar fi jocurile ce necesita abilitați de planificare, persistență, strategie și gândire critică.

Beneficiile jocurilor de societate în dezvoltarea copiilor

  1. Sporesc încrederea în sine și creativitatea. Stima de sine presupune să știi că ești unic în ceea ce simți, gândești, trăiești și că accepți aceste lucruri. Te accepți așa cum ești. Daca însa de la cele mai mici vârste adulții compară și etichetează, copilul riscă sa se vadă doar prin prisma acestor etichete. Practicarea unor jocuri de societate stimulează dezvoltarea unui simț al creativității și individualității mai puternic, care va avea drept rezultat o stimă de sine crescută și împlinirea sentimentului de a fi inclus și „băgat în seamă”.
  2. Deprinde mobilitatea și motricitatea. Jocurile ajută copilul să dezvolte abilitați în mobilitatea mâinilor, controlul mișcării acestora, prinderea diferitelor obiecte ca în cele din urmă să ajungă să facă mișcarea dorită cu un anumit obiect.
  3. Se dezvoltă percepția vizuală și recunoașterea culorilor. Jocurile pentru vârstele mici sunt în general cu figuri nu foarte complicate și colorate și cu puține variații de tonuri pentru a dezvolta recunoașterea formelor și culorilor, eventual alăturarea și percepția lor împreună.
  4. Învață copiii să recunoască numerele și formele, număratul și gruparea acestora. Tabla de joc cu trasee de căsuțe la care se înaintează prin dat cu zarul ajută la învățarea numerelor și a număratului. Gamele de jocuri celebre precum Monopoly, Risk, Catan, sunt exemple de jocuri de societate competitive care ne provoacă sa ne folosim gândirea strategică și abilitățile de negociere pentru a câștiga monopolul pe tabla de joc.
  5. Învăță recunoașterea și citirea literelor. Multe jocuri de cârti cu animale sau personaje de poveste ajută la învățarea literelor și chiar la împerecherea lor și formarea de cuvinte.
  6. Coordonează ochii cu mâinile și dezvolta îndemânarea. Jocurile din grupul turnurilor de lemn sunt unele din cele mai interesante jocuri chiar și pentru copii preșcolari și școlari pentru a-i face să deprindă bună coordonare între ochi și mâini ce duce la creșterea îndemânării.
  7. Îmbunătățește funcționarea creierului. Jocurile de societate constituie un exercițiu minunat pentru creier. Jocul stimulează zonele creierului care sunt responsabile pentru formarea complexă a gândirii și a memoriei, ceea ce are drept rezultat dezvoltarea unor abilitați cognitive esențiale, cum ar fi rezolvarea problemelor și luarea deciziilor.
  8. Creează mai multă fericire, aduc rasul si scad stresul. Practicarea jocurilor de societate declanșează eliberarea de endorfine, substanțele naturale ale organismului care induc o stare de bine. Percepuți ca o emoție pozitiva, „hormonii fericirii” au puterea de a îmbunătăți funcțiile conștiente și inconștiente ale minții, făcând ca persoana respectivă să se simtă veselă, plină de compasiune și, în cele din urmă, mulțumită. Râsul este un fel de „efect secundar” al jocurilor de societate și este unul din ingredientele vitale ale creativității și experienței plăcute de învățare a jocurilor. Râsul și distracția, în general, ajută la scăderea stresului.
  9. Apropie oamenii și întăresc relațiile. Ideea de bază a jocurilor de societate, de unde li se trage și denumirea în limba română, este cooperarea. Acestea se bazează pe muncă în echipă, aducând împreună colegi, prieteni vechi sau străini. Nu contează prea mult dacă este vorba de a face noi legături, de a explora cu alți pasionați de același hobby, sau de a petrece o seară plăcută cu cei dragi.
  10. Ne învață să stabilim obiective și să fim răbdători. Câștigarea jocului necesită strategie și răbdare. Într-un mediu de dezvoltare fericit, acestea sunt învățate prin experimentare, într-un mod aventuros, lipsit de stres.

Un motiv în plus pentru care jocurile de societate sunt benefice, este că ne desprind pe noi, părinti și copii, de lumea digitala. Jocurile îți vor da prilejul de distracție și momente de calitate cu cei dragi, mai ales cu copiii. Gameology îți oferă prilejul să descoperi că joaca poate fi sănătoasă!

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!