10 detalii fascinante despre jocul Monopoly

10 detalii fascinante despre jocul Monopoly

Conceput in 1903 sub numele de "Jocul Proprietarului" (The Landlord's Game), dar lansat oficial sub numele de Monopoly in 1935, acest joc de societate de renume mondial a reusit sa captiveze milioane de oameni din intreaga lume.

  1. Ziua Mondiala Monopoly se sarbatoreste pe 19 martie. In 1935, la aceasta data, compania Parker Brothers a cumparat de la Charles Darrow drepturile de autor pentru joc.
  2. Cea mai mare durata a unei partide de joc a fost de 70 de zile.
  3. In cel de-al Doilea Razboi Mondial, Serviciile Secrete Britanice au strecurat in cutiile de Monopoly harti, busole, bani si alte obiecte mici. Scopul a fost de a ajuta detinutii din lagarele naziste sa evadeze. Jocul a fost "personalizat" pentru o astfel de utilizare de directorul companiei Waddingtons si a fost distribuit prin organizatii caritabile. Se estimeaza ca, dintre cei aproape 35.000 de soldati britanici care au scapat din inchisorile germane, aproximativ 20.000 dintre ei ar fi folosit hartile de matase, busolele si instrumentele mici pe care le-au gasit in jocuri.
  4. In 1970 a fost lansata versiunea in Braille a jocului, pentru nevazatori.
  5. Cel mai scump joc de Monopoly, inregistrat in Cartea Recordurilor, are o valoare de peste 2 milioane de dolari. Tabla de joc este din aur de 23 carate, zaruri cu diamant si safire de diamante pe Case si Hoteluri. Jocul a fost creat 1998, de artistul bijutier Sidney Mabell, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de Monopoly. Acesta se afla expus la Institutul Smithsonian, Washington, SUA.
  6. Varianta pentru Romania a fost lansata in 2005, Monopoly - Bucharest Edition, cel mai scump titlu de proprietate fiind Bulevardul Primaverii, iar cel mai ieftin, cartierul Rahova.
  7. Membrii Familiei Regale din Anglia nu pot juca Monopoly. Conform declaratiei din 2008 a Printului Andrew, Ducele de York, Familiei Regale nu i se permite acest lucru pentru ca este considerat un joc vicios.
  8. In 2008, jocul Monopoly a primit premiul Best Mobile App Award pentru varianta sa de mobil. In jocul virtual, Monopoly Aici si Acum (Here & Now), 3000 de persoane au trecut de Start, in acelasi timp. Premiul a fost acordat in cadrul Mobile Excellence Awards.
  9. In 2015, la aniversarea a 80 ani a jocului, Hasbro Franta a lansat pe piata 80 Monopoly cu bancnote adevarate. Din cele 30.000 de jocuri puse in vanzare, 69 de jocuri aveau bancnote in valoare de 150 de euro, 10 jocuri bancnote in valoare de 300 de euro si 1 joc ce continea un "jackpot" in valoare de 20.580 de euro.
  10. Numele real al lui Mr. Monopoly, mascota jocului, este Rich Uncle Pennybags.

Descopera pe gameology.ro cele peste 20 editii licentiate Monopoly si alege varianta de joc care ti se potriveste!

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre istoria acestui joc, citeste si Monopoly – un secol de istorie controversata!

Arunca zarurile pentru a incepe tranzactiile pentru cele mai interesante Titluri de proprietate de pe tabla de joc!

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!