10 lucruri interesante despre jocul Cluedo

10 lucruri interesante despre jocul Cluedo

Stim ca esti deja pasionat de jocul de societate Cluedo, asa ca ne-am hotarat sa adunam si sa iti impartasim 10 detalii amuzante cu care iti poti suprinde prietenii de la masa de joc.

  1. Pratt a inventat jocul in 1943, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta isi dorea sa fie folosit de oameni in adaposturile de aparare impotriva raidurilor aeriene, ca mod de relaxare. Cu toate acestea, Cluedo a fost lansat la 4 ani dupa razboi. Pratt a obtinut patentul jocului abia in 1947 (dupa aproape 3 ani). Compania Waddingtons a amanat publicarea jocului inca 2 ani din cauza crizei financiare de dupa razboi.
  2. Elva Pratt a fost numita co-inventator. Anthony Pratt a fost ajutat, in procesul de creare a jocului, de sotia sa, Elva. Designul tablei de joc, cel putin, apartine in totalitate sotiei sale.
  3. Actiunea jocului se petrece in anii 1920, in ciuda faptului ca a fost creat si lansat in anii 1940. Conform informatiilor de pe cutie, actiunea se petrecea in 1926, pe o mosie englezeasca, intr-un conac. Conacul in care se petrece actiunea Cluedo nu este real, ci unul fictiv.
  4. Colonel Yellow (Colonelul Galben) a fost redenumit Colonel Mustard (Colonelul Mustar) de catre Norman Watson din cauza simbolisticii culorii galben. In argoul militar unugalbenul desemna lasitate, fiind un atribut nepotrivit pentru un colonel.
  5. Cine este, de fapt, Green? In varianta lui Pratt, personajul Green era un pastor ipocrit, iar editia britanica a jocului i-a pastrat numele de Reverend Green. In varianta americana insa, Pastorul Green a fost inlocuit cu Domnul Green, om de afaceri sau mafiot, intrucat au considerat ca oamenii nu ar accepta ideea ca un preot ar putea omori pe cineva.
  6. Sala armelor (Gun Room) din varianta de joc a lui Pratt a fost eliminata fiindca era considerata "elitista". In mod ironic, Sala de dansuri (Ballroom) a fost pastrata.
  7. In primele editii ale jocului, figurina corespondenta armei, joc "teava de plumb" era realizata chiar din plumb, prezentand risc de intoxicatie.
  8. Pratt nu s-a imbogatit de pe urma inventiei sale, in ciuda succesului acestui joc. In schimb, a reusit sa obtina 5000 de lire, prin vanzarea drepturilor de autor in SUA, echivalentul a 106.000 de lire in prezent. Desi nu era o suma foarte mare, acesti bani i-au permis sa renunte cariera de inginer, in favoarea pasiunii sale, ca pianist intr-o mica orchestra.
  9. Din 1985, jocul Cluedo a devenit o adevarata franciza, inspirand producerea de jocuri video, carti, filme si chiar a unui spectacol musical cu aceasta tematica si sub acest nume.
  10. In varianta actuala, jocul are 324 de posibile solutii pentru clasicele intrebari Cine?, Unde? si Cu ce? Orice strategie de joc ai aplica, daca ne gandim la cele 324 de combinatii posibile si rezultatele zarurilor din timpul jocului, nu poti fi niciodata sigur ca vei castiga...

Pentru ca suntem romani si suntem pasionati si de misterele de la noi, iti dezvaluim un secret din Cluedo Dracula: Locatiile de pe tabla de joc sunt chiar imagini cu locuri de la Castelul Bran!

Daca esti pasionat de jocul Cluedo, poti sa citesti si Istoria Cluedo – 70 de ani de mister!

Din magazinul online Gameology iti poti alege editia licentiata Cluedo preferata de tine si de prietenii tai!

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!