7 idei de jocuri pentru copii care stimulează creativitatea și spiritul de echipă

7 idei de jocuri pentru copii care stimulează creativitatea și spiritul de echipă

Copiii au o imaginație imaginație bogată, ne încântă cu idei de jocuri creative și, atunci când au la îndemână resursele potrivite, reușesc să creeze un adevărat univers magic al bunei dispoziții și al creativității.

Vă prezentăm în continuare jocuri pentru copii, special concepute pentru stimularea creativității și a spiritului de echipă. Le puteți juca în familie, ca să petreceți împreună timp de calitate, în compania unor board games pline de imaginație, culoare și veselie. 
 

Ce este creativitatea? 

Creativitatea reprezintă un proces mental și social prin care se generează noi idei, concepte și asocieri inedite între ele.  
Noțiunea de creativitate implică manifestări în domeniul artistic (pictură, muzică, literatură, dans) dar și starea de spirit care le generează (fantezie, imaginaţie, visare). Așadar, creativitatea cuprinde 3 laturi distincte: gândirea creativă, trăsăturile de personalitate ale persoanelor creative şi produsele creative.
 

Factori care influențează creativitatea copilului

Cei 7 ani de acasă se referă la educația copilului și sunt foarte importanți pentru dezvoltarea creativității. De aceea părinții, bunicii și educatorii trebuie să ia în considerare factorii care ajută la stimularea creativității la copii: 

  • comportamentul părinților față de copil;
  • mediul social în care trăiește copilul; 
  • antrenarea inteligenței copilului, mai ales a gândirii laterale, denumită și gândire creativă;
  • dezvoltarea imaginației copilului prin lectură, vorbire și jocuri educative, potrivite vârstei lor.


Idei de jocuri pentru copii care stimulează creativitatea

Dezvoltarea creativității prin joc este foarte importantă pentru copii, de aceea prezentăm în continuare cîteva idei de board games potrivite pentru stimularea creativității, a comunicării și spiritului de echipă:
 

Campionii Distracției (RO) 

Este un board game pentru 2 la 8 jucători, +11 ani, fiind unul dintre cele mai apreciate jocuri pentru copii creativi. Este jocul provocărilor trăsnite care măsoară nivelul de încredere în forțele proprii. Scopul jocului este de a strânge cât mai multe puncte, pariind pe abilitățile tale de a îndeplini cu succes o serie de provocări inedite, folosindu-te de o serie de obiecte alese, aparent, la întâmplare. Toți jucătorii vor trece prin aceleași provocări, așa că este potrivit pentru petreceri distractive și alerte, garantând o distracție maximă. 

În cutia jocului se găsesc cartonașe cu Provocări, jetoane, pahare, mingi, zaruri, bețișoare, carnețele, metru, clepsidră și bineînțeles instrucțiuni de joc.
Provocările sunt împărțite în 4 categorii:

  • „Solo” sunt provocările ce trebuie realizate individual, pe rând,
  • „Bătălia supremă” este o provocare realizată de toți jucătorii, unul împotriva celorlalți,
  • „Ca frații” este o provocare realizată în echipe de 2 jucători, ca parteneri,
  • „Duel” este provocarea ce se realizează în echipe de 2 jucători, ca adversari.

În Campionii distracției, toți jucătorii participă la realizarea provocărilor, iar obiectivul jocului este de a strânge cât mai multe puncte după finalizarea a 10 provocări. Înaintea fiecărei provocări, fiecare jucător pariază jetoane valorice, în funcție de cât de sigur este că poate îndeplini acea provocare.
 

20 Second Showdown (RO)

Este recomandat ca unul dintre cele mai potrivite jocuri de creativitate pentru copii și poate fi jucat de 5 până la 20 de jucători, +10 ani. Două echipe se vor întrece în îndeplinirea unor provocări, în perioada dată de scurgerea timpului din clepsidră. Jocul include cartonașe cu Provocări, o clepsidră cool și 2 ștafete. Obiectivul jocului este de a câștiga 3 runde. O rundă poate fi câștigată atunci când echipa adversă rămâne fără „timp” în clepsidră.

Se alege un arbitru, care are printre sarcini alegerea uneia dintre cele două provocări de pe cartonaș, pentru fiecare echipă, citirea provocării, rotirea clepsidrei și confirmarea îndeplinirii corect a sarcini. Jucătorii se împart în două echipe, fiecare având alocate câte 20 de secunde de nisip. După îndeplinirea unei provocări, ștafeta va fi predată următorului jucător din echipa sa.

Arbitrul va porni clepsidra și va citi o Provocare. Jucătorul va încerca îndeplinirea provocării, iar coechipierii îl pot ajuta doar dacă este menționat pe cartonaș acest lucru sau dacă folosește cartonașul „Ajutor”. După îndeplinirea provocării, urmează a doua echipă să rezolve o altă Provocare. Jocul va continua prin alternarea echipelor în îndeplinirea provocărilor, până când una dintre echipe rămâne fără nisip în clepsidră și astfel echipa adversă va câștiga runda.
 

Vânătoarea de comori (RO)

Vânătoarea de comori este un board game din categoria de jocuri ce dezvoltă creativitatea, fiind recomandat   pentru 2 la 8 jucători de + 6 ani, ca un bun prilej de amuzament și perspicacitate și totodată un test de abilități sociale, istețime și spirit competitiv.

Jocul conține cartonașe cu imagini, pe baza cărora copiii trebuie să urmărească traseele din labirint și să identifice la care dintre căței vor ajunge recompensele precum oase, castroane cu mâncare și multe altele. În orice moment al jocului, poate apărea un cartonaș special cu Azorel și osul lui. Atunci când apare, jucătorul care va striga primul „Viață de câine” va primi cartonașul. Jucătorii care ghicesc primii cățeii care primesc recompensă sau care strigă primii „Viață de câine” atunci când apare cartonașul special, vor câștiga cartonașe, acumulând puncte. Câștigă jocul jucătorul cu cele mai multe puncte.
 

Povești ale curcubeului (RO)

Povești ale curcubeului este versiunea pentru copii a celebrului joc Povești întunecate. În ediția Junior, copiii, +8 ani, sunt așteptați să descopere detaliile din spatele a 50 de povești haioase și pline de magie. Jocul conține 50 de cartonașe, fiecare prezintă o întâmplare pe scurt, iar pe verso modul în care s-a petrecut.

Jocul necesită cel puțin 2 jucători, un jucător este Maestrul ghicitorilor, care citește întâmplarea și răspunde cu „Da”, „Nu” sau „Irelevant”, iar celălalt jucător sau ceilalți jucători trebuie să descopere detaliile din spatele respectivei întâmplări, adresând întrebări Maestrului ghicitorilor. În funcție de situație, Maestrul ghicitorilor poate oferi și unul sau mai multe indicii. Fiecare poveste este o ghicitoare încâlcită, cu animale fantastice și tot felul de întâmplări magice.

Pe parcursul jocului, copiii trebuie să reconstruiască, pas cu pas, fiecare întâmplare, analizând situațiile și punând întrebările potrivite. Povești ale curcubeului este un joc potrivit atât la petreceri pentru copii, cât și în familie.
 

Micul Prinț (RO)

În jocul Micul Prinț – Fă-mi o planetă, 2-5 jucători de + 8 ani vor construi planete în care să locuiască animalele din povestea Micul Prinț, precum vulpea, elefantul, oaia și șarpele, și să acumuleze cât mai multe puncte.

Acest board game contribuie dezvoltarea creativității cu ajutorul jocurilor, printr-un scenariu inedit li captivant: planetele vor fi populate cu diverse elemente, iar jucătorii trebuie să aibă grijă să evite vulcanii și copacii baobab. Dacă pe planeta lor se regăsesc prea mulți vulcani sau copaci baobab, vor pierde puncte.

Jocul constă în mai multe runde, în care jucătorii, își aleg, pe rând, cartonașe pentru construirea propriei planete. La finalul jocului, se evaluează valoarea planetei, în funcție de elementele ce se regăsesc pe aceasta, iar jucătorul cu cele mai multe puncte, câștigă.
 

Paint by Numbers – Harta Lumii

Paint by Numbers - Harta Lumii este unul dintre acele jocuri de artă educativă ce reunește cultura generală cu pasiunea pentru pictură. Este activitatea perfectă pentru o după-amiază când ai vrea să faci ceva relaxant, atât pentru cei mici, dar mai mari de 5 ani, cât și pentru părinții lor. Poți pune în legătură conform numerotării de pe pânză, pe rând, numerele culorilor cu diferitele zone asociate, pentru a-și colora propria lume. Răbdarea și devotamentul sunt însușirile principale de care fiecare trebuie să dea dovadă. Iar în cazul în care a mai rămas vopsea, se poate folosi pentru o altă operă, unde să-ți arăți talentul tău de artist.

Cum se procedează? Se desface pachetul ce conține pânza și celelalte componente și se așează totul pe o suprafață plană. Mai este necesar un recipient cu apă și câteva șervețele pentru curățarea pensulelor. Vopselele sunt numerotate și se va colora cu ele conturul care are același număr. 
 

Dixit (RO)                              

Importanța jocului în stimularea creativității este foarte bine reprezentată de acest board game original, pentru 3-6 jucători cu vârsta de +8 ani. Cei mici se vor exprima cu ajutorul imaginilor de pe cele 84 de cartonașe, superb colorate cu ilustrații interesante.
Jocul mai conține 1 tablă de scor, 36 jetoane de vot și 6 iepurași din lemn, care sunt pionii pentru jucători.  Fiecare copil primește câte 6 cartonașe, unul dintre ei va fi Povestitor și va descrie imaginea de pe un cartonaș la alegere, printr-un cuvânt sau o expresie enigmatică.

Ceilalți jucători vor alege cate o carte din mână lor, pe care o consideră potrivită cu expresia enunțată de Povestitor și o vor pune cu fața în jos peste cartea Povestitorului.  Povestitorul amestecă toate cărțile de joc așezate pe masă de către jucători și le va întoarce cu fața în sus.

Fiecare jucător va vota, în secret, încercând să identifice cartonașul Povestitorului. După finalizarea voturilor, Povestitorul va indica răspunsul corect, se vor calcula punctajele și se vor muta pionii pe tabla de joc, conform punctelor obținute. Jocul continuă cu o nouă rundă și un alt Povestitor, până la acumularea a 30 de puncte sau până la terminarea cartonașelor. 
Jucătorul cu cele mai multe puncte este considerat învingător, dar toți copiii câștigă distracție, amuzament și un excelent antrenament pentru stimularea creativității.
 

Sfaturi pentru părinți

Susțineți aceste activități pentru copii și jucați board games în familie, ca să-i învățați pe copii să se exprime liber, să prindă curaj și să se simtă în largul lor atunci când își expun ideile în fața altor oameni.

Adresați-le încurajări în timpul jocului, ajutați-i prin întrebări creative și arătați-le unde au greșit, ca să învețe cum să respecte reguli, să facă raționamente și să deprindă spiritul de competiție.

Încercați aceste jocuri pentru stimularea creativității copiilor și distrați-vă împreună cu ei, pentru că joaca este o activitate foarte serioasă la vârsta lor, reprezintă modul prin care cunosc lumea din jur, și formează personalitatea, își îmbogățesc cunoștințele, ideile, își descoperă aptitudinile și talentele. 

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!