8 motive pentru care joaca este sanatoasa

8 motive pentru care joaca este sanatoasa

Prin jocuri, copiii descopera forme, culori, marimi cifre, litere, le invata si le utilizeaza in diverse scopuri. Jocurile imbina educatia cu distractia, iar beneficiile lor sunt pe termen lung. Pe masura ce crestem, ne dezvoltam abilitatile dobandite prin joaca si le aplicam in multiple activitati din viata de zi cu zi.

Printre abilitatile cognitive dobandite prin joaca se numara creativitatea, gandirea critica, gandirea abstracta, imaginatia, rezolvarea problemelor, gandirea in perspectiva, motivatia si invatarea de noi concepte si notiuni. In plus, joaca este sanatoasa pentru ca ne dezvolta memoria, concentrarea, atentia, perseverenta, intuitia, atentia la detalii si abilitatile sociale.

Toate aceste abilitati se transpun, ca adulti, in modul in care ne comportam si ne simtim in familie, in cuplu, in grupul de prieteni, la locul de munca sau in orice alt context.

Bineinteles, este important sa continuam sa ne jucam, orice varsta am avea. Jocurile s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani, s-au diversificat si au devenit din ce in ce mai populare, in special jocurile de societate, tocmai datorita beneficiilor cognitive si sociale pe care ni le aduc.

Rezultatele unui studiu realizat de o editura producatoare de jocuri de societate, RealNetworks Inc., au relevat ca:

  • 64% din respondenti se joaca astfel de jocuri pentru a se relaxa
  • 53% se joaca pentru a scapa de stres
  • 42% considera ca isi pastreaza mintea ascutita atunci cand se joaca
  • 75% dintre respondentii care au si copii afirma ca au remarcat beneficiile educationale ale copiilor lor dupa ce au jucat frecvent astfel de jocuri.

Iata o lista de 8 motive pentru care credem ca joaca este sanatoasa:

Intr-o lume in care suntem asaltati cu atat de multa informatie, ne pierdem usor concentrarea si acumulam informatii in mod haotic. Prin jocuri, memoria noastra este stimulata atunci cand retinem si aplicam regulile jocului, cand retinem ce piese/ cartonase de joc are oponentul sau cand tinem minte elementele de pe tabla de joc. Astfel, dezvoltarea memoriei prin joc, ne ajuta la filtrarea si retinerea informatiilor importante cu care venim in contact.

Pe termen lung, o memorie antrenata in mod constant ne ajuta sa evitam boala Alzheimer. Conform unui studiu publicat de revista New England Journal of Medicine, stimularea creierului cu activitati de relaxare, printre care si prin jucarea de jocuri de societate, este benefica pentru creier. Astfel, oamenii mai in varsta care au participat la astfel de activitati cel putin o data pe saptamana timp de 20 de ani au redus riscul aparitiei dementei cu 7 procente. Cei care au participat mai des la astfel de intalniri au reusit sa obtina chiar si 63 de procente.

Joaca este sanatoasa pentru ca, prin jocuri, ne mentinem un creier activ si ne dezvoltam capacitatea de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor. Astfel de abilitati ne ajuta, de exemplu, sa fim mai performanti la locul de munca. 

Prin aplicarea invatarea si regulilor pe parcursul jocului, facem conexiuni logice si cream strategii de  castigare a jocului. Gandirea strategica ne ajuta foarte mult in viata personala si profesionala, atunci cand incercam sa gasim cele mai bune solutii pentru rezolvarea unor situatii, atingerii scopurilor proprii sau pentru a fi cu un pas inaintea concurentilor nostri.

Gamele de jocuri celebre precum Monopoly, Risk, Catan sunt exemple de jocuri de societate competitive care ne provoaca sa ne folosim gandirea strategica si abilitatile de negociere pentru a castiga monopolul pe tabla de joc.

In plus, jocurile de societate care implica negociere si tranzactii sunt si un instrument de invatare a gestionarii responsabile a resurselor si banilor proprii. In jocul Monopoly, de exemplu, printr-o gestionare eficienta si responsabila a banilor, poti acumula toate proprietatile de pe tabla de joc.

In jocurile de societate devenim personaje si/sau cucerim tinuturi de pe tabla de joc. Jucam roluri pe care nu le putem juca in viata reala. Pentru a intra in rol si in atmosfera jocului, ne folosim imaginatia. Gandim abstract si creativ atunci cand cream si punem in aplicare diverse strategii de infrangere a adversarilor pentru castigarea jocului. In plus, atunci cand jucam un rol devenim mai deschisi si prindem curajul de a ne pune in valoare tot felul de abilitati. De exemplu, jocurile de societate care contin cartonase cu probe de desenat, de mimat, de fredonat etc. ne pun in situatii diferite si deseori amuzante, altele fata de cele obisnuite.

Multe jocuri de societate presupun activitate pe tabla de joc sau in afara ei. Ne folosim dexteritatea, coordonarea mana-ochi si functiile motorii. Mutam pionii, dam cu zarul, desenam, mimam, raspundem contratimp. Toate aceste activitati ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si sa ducem o viata activa.

Atunci cand ne jucam, ne bine dispunem. Negocierile, probele, mutarile de pe tabla de joc se dovedesc a fi foarte amuzante de cele mai multe ori, eliminand stresul si eliberand endorfine. Ne relaxam si ne simtim bine. De asemenea, odata cu relaxarea muschilor, sangele circula mult mai usor, resimtind o scadere a tensiunii arteriale. Este interesant ca jocurile de societate poate elimina riscul dezvoltarii unei boli de inima, nu-i asa? Un remediu atat de placut...

Jocurile de societate care implica strategie, etalarea cunostintelor generale (trivia), perspicacitatea etc. ne provoaca sa fim competitivi pentru a castiga. Daca reusim sa castigam, este o confirmare a fortelor proprii si a efortului depus. Daca nu reusim, invatam, printre altele, sa acceptam infrangerea si sa ne imbunatatim abilitatile sau strategia de joc. Ambele situatii isi gasesc aplicabilitatea in viata personala si profesionala, bineinteles. In plus, miza principala a jocurilor de societate este aceea de a petrece un timp de calitate, de a ne relaxa si distra.

De asemenea, unele jocuri de societate pot fi jucate si in echipa, oportunitate perfecta pentru a ne dezvolta abilitatea de cooperare si lucrul in echipa. Invatam sa interactionam, sa ne ajutam reciproc in rezolvarea unor probe si sa luam decizii de comun acord. Evident, pentru a fi cea mai buna echipa si a castiga jocul...

Diversitatea jocurilor de societate ne permit sa le alegem pe cele care se potrivesc intereselor noastre si din fiecare putem invata lucruri noi. Daca alegem jocurile de societate care ne pun la incercare cultura generala, cu atat mai mult.

Jocurile care implica desen, mima, raspunsuri contra timp la intrebari sunt o oportunitate excelenta de a ne testa si imbogati vocabularul, dar si de a comunica mai rapid si mai eficient cu ceilalti.

Cadrul non-formal in care ne jucam, in compania familiei si a prietenilor, contribuie la o imbogatire a cunostintelor si a vocabularului mult mai relaxata si mai placuta.

Jocurile de societate sunt menite a fi jucate intre prieteni, intre parinte si copil sau in cuplu. Nu se joaca nimeni de unul singur astfel de jocuri, ele fiind un prilej perfect pentru comunicare si eliminarea senzatiei de singuratate. Interactiunile sociale ne aproprie si ne cimenteaza relatiile. Cu totii visam la relaxare, intr-o companie placuta, nu-i asa?

Prin intermediul jocurilor ne putem cunoaste mai bine prietenii, membrii familiei, partenerul sau putem lega noi prietenii. De asemenea, jocurile de societate sunt ocazia perfecta de a te intalni mai des cu prietenii sau de a aduce impreuna membrii familiei.

Exista jocuri de societate dedicate si vietii de cuplu, care pot fi jucate atat in cuplu, cat si intre cupluri. Un astfel de joc este un prilej de a iesi din rutina, de a cunoaste mai bine partenerul si de a te distra in cuplu. In plus, un cuplu care formeaza o echipa in cadrul unui joc invata sa construiasca impreuna strategii si sa comunice eficient pentru a castiga in fata oponentilor.

Jocurile favorizeaza socializarea, dar si un proces individual de invatare in cadrul unei astfel de interactiuni.

De cate ori nu ne-am propus sa nu mai stam atat de mult cu nasurile in telefon sau cu ochii in televizor? Jocurile de societate sunt un motiv excelent de a ne desprinde de dispozitivele digitale!

Smartphone-urile si retelele sociale au un impact major asupra creierului nostru, de cele multe ori negativ, provocand senzatia de singuratate, anxietate sau dezvoltand complexe de inferioritate. O metoda de a combate aceste efecte, este de a petrece timp in afara acestora.

De ce sa nu ne aducem prietenii din Social Media chiar in fata tablei de joc?! Vom avea o interactiune mult mai constructiva, educativa si distractiva!

Jocurile iti ofera tie si celor apropiati, un prilej de distractie cu cei dragi, dar si de distragere de la problemele curente sau din lumea digitala. Gameology iti pune la dispozitie o gama diversificata de jocuri de societate, astfel incat sa poti alege in functie de preferintele tale, ale familiei, copiilor sau ale grupului tau de prieteni.

Petrece un timp de calitate cu cei dragi si descopera pe pielea ta ca joaca este sanatoasa!

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre efectul pozitiv asupra sanatatii a rezolvarii puzzle-urilor, citeste si Puzzle-urile si dezvoltarea inteligentei

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!