Catan: Reguli, configurare, extensii și extinderi

Catan: Reguli, configurare, extensii și extinderi

Catan este un board game pentru mai mulți jucători, creat de Klaus Teuber. Inițial a fost publicat în 1995, în Germania, sub numele de „Coloniștii din Catan” sau pe scurt „Coloniștii”. A fost tradus și publicat în engleză în 1996, cunoscând faima mondială, astfel că jocul Catan a celebrat în anul 2020 a 25 aniversare. Încă de acum zece ani a apărut Catan în română, așa că te poți delecta cu jocul favorit, doar să înveți regulile de Catan, cu toate detaliile și strategiile necesare.


Despre joc

Imaginează-ți în epoca descoperirilor, după o lungă călătorie cu mari lipsuri, navele care au ajuns în cele din urmă pe coasta unei insule neexplorate, al cărei nume va fi Catan. Dar nu ești singurul descoperitor. Și alți navigatori au ajuns pe malul insulei Catan, iar astfel a început cursa pentru colonizare.

Jucătorii își asumă rolul de coloniști, fiecare încercând să construiască și să dezvolte regiunea în care se găsesc. Ei tranzacționează și achiziționează resurse, câștigă puncte pe măsură ce decontările lor cresc, iar primul care atinge un număr stabilit de puncte, de obicei 10, câștigă. Catan este unul dintre acele jocuri clasice de care nu te plictisești niciodată și-l poți juca oricând, pentru că este un joc de societate pentru toate vârstele.


Configurarea hărții insulei

Pentru a așeza harta insulei, adică tabla de joc, se pun cele 6 margini în ordinea numerelor înscrise de pe ele. Cele 19 regiuni hexagonale se amestecă cu fața în jos și se așează începând dintr-un colț, în sens orar, în formă de spirală, astfel încât ultimul carton să fie în centrul tablei formate. Se întorc toate hexagoanele cu fața în sus și se așează figurina Hoț în centrul tablei formate.

Pentru începători, Deșertul se pune în centrul tablei de joc, sub figurina Hoț.


Catan: Regulile jocului

Cele 18 jetoane cu litere se pun pe hartă în ordine alfabetică, în sens antiorar și se întorc pe dos pentru a afișa numerele care sunt pe verso. Cărțile de dezvoltare și de resurse se amestecă, se pun în suporturile speciale și se fixează ordinea de dat cu zarul. Fiecare jucător își va așeza două căsuțe în punctul de intersecție a trei hexagoane, care reprezintă așezarea lui de început.

Jucătorii construiesc cheltuind resursele, lână, cereale, cherestea, cărămidă și minereu, care sunt descrise de cărțile de resurse. Fiecare teren, cu excepția deșertului neproductiv, produce o resursă:

  • dealurile produc cărămidă,
  • pădurile produc cherestea,
  • munții produc minereu,
  • câmpurile produc cereale,
  • pășunile produc lână.

Pe rând fiecare jucător aruncă zarurile. Fiecare hexagon de teren este marcat cu un număr. Fiecare jucător care deține o așezare adiacentă unui hexagon de teren marcat cu numărul dat de zar primește o resursă produsă de acest hexagon. Jucătorii care au orașe primesc 2 cărți din resursă. De exemplu, dacă un jucător are un oraș și 2 așezări adiacente unui hexagon de cereale, dacă s-a dat cu zarul numărul respectiv, jucătorul ia 4 cărți cu resurse de cereale.

Folosești aceste resurse pentru a te extinde în Catan, construiești drumuri și așezări noi sau modernizezi așezările pe care le ai deja în orașe. De exemplu, un drum costă 1 cărămidă și 1 cherestea. Dacă nu ai resursele necesare, le poți achiziționa tranzacționând cu ceilalți jucători.

Există o figurină Hoț, plasată inițial în centrul hărții. Dacă un jucător aruncă 7 cu zarurile, poate muta figurina Hoț într-un alt hexagon, care nu va mai produce resurse până când figurina Hoț nu va fi mutată din nou. Jucătorul respectiv poate fura o carte de resurse de la un alt jucător cu o așezare sau un oraș adiacent noii plasări a figurinei Hoț. În plus, atunci când se dă cu zarurile un 7, toți jucătorii cu 8 sau mai multe cărți de resurse trebuie să renunțe la alegerea a jumătate din cărțile lor, rotunjite în jos. De exemplu, dacă un jucător are 9 cărți de resurse, iar un 7 este aruncat la zaruri, jucătorul trebuie să renunțe la 4 cărți.

La rândul său, jucătorul poate cheltui cărți de resurse pentru a construi drumuri, așezări, actualiza așezări în orașe, care înlocuiesc așezările existente, sau cărți de dezvoltare. Jucătorii pot schimba cărți de resurse între ei; jucătorii pot tranzacționa, de asemenea, în afara insulei, cu banca non-jucător, la un raport de 4 la o resursă pentru una dintre celelalte. Construind așezări adiacente porturilor, jucătorii pot tranzacționa cu banca la un raport 3 la 1 sau 2 la 1, în funcție de locația portului.

Scopul jocului este de a atinge 10 puncte de victorie. Jucătorii înscriu 1 punct pentru fiecare așezare pe care o dețin și 2 puncte pentru fiecare oraș. Diverse alte realizări, precum stabilirea celui mai lung drum și a celei mai mari armate, jucând cele mai multe cărți de cavaler, acordă unui jucător puncte de victorie suplimentare. Prima persoană care are 10 puncte la rândul său este câștigătoarea jocului.

Cardurile de resurse pot fi cheltuite pentru a cumpăra un card de dezvoltare. 3 tipuri de cărți de dezvoltare includ cărți cu un punct de victorie, cărți de cavaler, care permit jucătorului să mute figurina Hoț ca și cum ar fi aruncat un 7, dar fără regula de a renunța la jumătate din resurse, și un al treilea set de cărți care permit jucătorului una din cele trei abilități atunci când este jucată. Pe parcursul jocului, competiția pentru terenuri, materii prime și putere se va accentua și în final va trebui să rămână doar un singur conducător al insulei Catan.


Catan: Extensii și extinderi

Poți încerca o extensie Catan pentru 5-6 jucători, cu reguli similare cu cele de la Catan joc de bază.

Una dintre cele mai cunoscute extensii, Navigatorii din Catan, adaugă nave care permit jucătorilor să traverseze hexagoanele marine și include scenarii în care jucătorii explorează un arhipelag de insule. De asemenea, s-au adăugat hexagene care produc aur, care permit jucătorilor să ia resursa la alegere.

A doua extindere majoră a jocului, Catan - Orașe și cavaleri, adăugă concepte din jocul de cărți, inclusiv Cavalerii care trebuie folosiți pentru a apăra insula de barbarii invadatori. Apar și îmbunătățirile care pot fi cumpărate pentru orașele ce oferă beneficii jucătorilor. În plus, pot fi produse trei mărfuri (hârtie, monede și pânză), alături de resursele originale. De asemenea, a apărut și o variantă pentru coloniști.

A treia mare extindere, Catan - Negustori & Barbari, colectează o serie de scenarii mai mici. Setul include și o variantă oficială pentru doi jucători, fiind considerat printre cele mai apreciate jocuri amuzante pentru adulți. Catan - Pirați & Exploratori este a patra extensie a jocului și merită încercată pentru originalitate.

Printre cele mai populare jocuri de societate cu cărți este Catan - jocul rapid de cărți, recomandat pentru vacanțe și călătorii, atunci când nu vrei să pui în bagaj tabla mare.


Trucuri de strategie pentru jocul Catan

Ca să ai șanse reale de câștig, trebuie să cunoști câteva trucuri de Catan, pe care să le aplici cu atenție și să le incluzi în strategia ta de joc. La Catan sunt reguli multe, așa că asigură-te că știi bine instrucțiunile pentru Catan joc de bază, astfel încât să parcurgi  drumul spre victorie.


Calculează în permanență valoarea resurselor

Atunci când cauți locații să te dezvolți, analizează valoarea resurselor, ca să-ți crești eficiența. De exemplu, dacă observi un 8 pe o resursă de lemn disponibilă, construiește-ți jocul pornind de la ea. În schimb, dacă toate resursele de lemn de pe tablă au înscrise pe ele cifrele 6 sau 8, interesul tău trebuie să scadă, deoarece eficiența va fi aceeași pentru toți jucătorii. Caută resurse rare, ce-ți dau un avantaj competitiv în debutul jocului. 

Diversifică-ți resursele, chiar dacă valoarea unor este mai mică decât a altora. Vei compensa prin varietate și, la momentul oportun, le vei putea folosi împreună, multiplicându-le valoarea. Concentrează-te pe porturi și pe resursele din porturi, căci sunt instrumente de negociere importante, ce-ți oferă control tactic asupra zonelor de pe tabla de joc.


Caută locuri complementare, nu te izola într-o singură destinație

Cum spune o zicală veche, nu-ți pune toate ouăle în același coș. Adică nu te concentra pe un singur loc, oricât ți-ar părea de atractiv. Când îți construiești strategia trebuie să ai în vedere mai multe destinații de plasare, ca să ai un număr suficient de locații și resurse variate. Gândește în perspectivă, nu te grăbi să cucerești o singură zonă. Această viziune de ansamblu îți va fi de mare ajutor, mai ales atunci când ești în momentul extinderii și trebuie să ai culoar de joc. La Catan regulile de drum sunt foarte importante, așa că asigură-te că le folosești inteligent, în avantajul tău.


Fii atent la strategia de joc a vecinilor   

Catan este un joc de strategie, așa că nu neglija mișcările adversarilor. De cele mai multe ori veți dori același loc, iar dacă nu vei ajunge primul, trebuie să ai un plan de rezervă și să te bazezi pe destinațiile complementare. Poți chiar să sugerezi că prioritatea ta este o altă locație decât cea la care visezi, ca să-i deturnezi pe ceilalți jucători din încercarea de a te lăsa fără “Perla Coroanei”.

Ceilalți jucători îți sunt adversari, dar și parteneri de tranzacționare, așa că ai grijă atunci când le oferi din resursele tale și fii precaut la schimburi. Ia în considerare banca, abia pe urmă lansează-te în negocieri cu vecinii. Creează monopol pe afacerile din oraș și pornește cu avantaj important în discuțiile comerciale.

La Catan sunt reguli care se aseamănă cu strategiile de colonizare, cu tranzacțiile bursiere și cu negocierile politice. Este un joc ca-n viață, în care trebuie să ai ambiție, atenție și curaj. De aceea este un board game atât de îndrăgit, iar diferitele trucuri de Catan sunt păstrate cu grijă, ca niște secrete importante. Despre Catan se spune că este o adevărată lecție pentru formarea spiritului de învingător.
 

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!