Istoria Cluedo - 70 de ani de mister!

Istoria Cluedo - 70 de ani de mister!

In prezent, licenta jocului este detinuta de compania producatoare de jocuri si jucarii Hasbro din SUA. De asemenea, Cluedo este publicat si distribuit si de Winning Moves, sub licenta Hasbro.

Jocul a fost conceput de un talentat muzician si pianist, Anthony E. Pratt, din Birmingham, Anglia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Gandul sau a fost sa ajute oamenii sa petreaca un timp mai placut in adaposturi pe durata raidurilor aeriene.

A fost inspirata de serile in care Pratt sustinea recitaluri in diverse localuri in care oamenii veneau si pentru a juca diverse jocuri cu tematica crimelor misterioase, completata de pasiunea acestuia pentru romanele politiste semnate de autori precum Raymond Chandler sau Agatha Christie. Astfel, in 1943, Anthony Pratt si sotia sa, Elva, au inceput sa contureze un joc de societate de tipul misterul crimei de la conac, pe care l-au numit "Murder!". Pe 1 decembrie 1944, Pratt a depus cererea pentru obtinerea patentului pentru joc. In februarie 1945 a prezentat jocul directorului companiei Waddingtons, Norman Watson, care a si decis sa valorifice produsul.

"Murder!" a fost redenumit de compania Waddingtons "Cluedo" (joc de cuvinte intre "clue" din engleza - "indiciu" si "ludo" din latina - "joc" si din consacratul joc britanic Ludo), a fost supus unor mici modificari si a fost lansat pe piata abia in 1949, dupa criza financiara generata de Al Doilea Razboi Mondial. Jocul a fost lansat si pe piata americana, in acelasi timp, de catre compania Parker Brothers, cu denumirea "Clue" (titlu scurt, fara referinta la jocul britanic Ludo, ca parte a strategiei de marketing), cu alte mici modificari.

Este sa afli cine l-a ucis pe Dr. Samuel Black in versiunea britanica, respectiv pe Mr. Boddy in versiunile americane, unde a avut loc crima si ce arma a folosit ucigasul. Fiecare jucator detine rolul unui suspect si incearca sa deduca raspunsurile corecte prin mutarile strategice in locatiile de pe tabla de joc si prin adunarea de indicii de la ceilalti jucatori. Cluedo poate fi jucat in 2-6 sau 3-5 persoane, in functie de editie.

Jocul original a fost promovat sub sloganul "Jocul clasic al detectivului" (Classic Detective Game) insa, de-a lungul timpului, Cluedo a avut mai multe sloganuri, in functie de editii. De exemplu, in anii 1950 Cluedo era promovat sub sloganul "Jocul Marelui Detectiv" (The Great Detective Game), in anii 1960 "Jocul detectivului al Parker Brothers" (Parker Brothers Detective Game), iar in 2008 a fost lansat sub sloganul "Descopera Secretele" (Discover the Secrets). Varianta curenta a sloganului "Jocul clasic - descopera enigma!" (The Classic Mystery Game) a fost lansata in 2012, revenind la formula initiala a lui Pratt, dar cu cateva mici variatii.

Jocul lansat in 1949 difera in cateva aspecte fata de jocul conceput de Pratt. Personajele, armele, camerele, dar si stilul de joc au fost modificate, din diferite motive.

Designul variantei initiale a fost realizat pentru 10 personaje, unul dintre ele fiind victima, extrasa aleatoriu in prima faza a jocului. Cele 10 personaje ale lui Pratt erau Dr. Black, Mr. Brown, Mr. Gold, Reverend Green, Miss Grey, Professor Plum, Miss Scarlett, Mrs. Silver, Nurse White si Colonel Yellow. In jocul lansat de Waddingtons s-au pastrat numai 6 personaje, Mr. Brown, Mr. Gold, Miss Grey si Mrs. Silver fiind eliminate, iar Nurse White si Colonelul Yellow au fost redenumite Mrs. White, respectiv Colonel Mustard.

Topor, baston, bomba, funie, pumnal, revolver, seringa, otrava si vatrai. Doar funia, revolverul si pumnalul au ramas in editia lansata in 1949, alaturi de alte noi arme: sfesnic, cheie franceza si teava de plumb, jocul avand, prin urmare, 6 arme. Celelalte arme ale lui Pratt s-au folosit in alte editii ale jocului, in diverse combinatii.

De asemenea, jocul lui Pratt cuprindea 11 camere: Kitchen, Ballroom, Conservatory, Dinning Room, Billiard Room, Library, Lounge, Hall, Study, Cellar si Gun Room. Editia Cluedo lansata in 1949 a pastrat numai 9 camere, eliminandu-se "Sala armelor" (Gun Room) si pastrandu-se "Pivnita" (Cellar) pe tabla de joc doar pentru plasarea plicului cu solutia, fiind inaccesibila pentru jucatori.

In istoria Cluedo a evoluat nu doar modul in care arata jocul, ci si stilul de joc. O prima diferenta semnificativa consta in faptul ca jucatorii nu primeau cartonasele ramase, ci ele se distribuiau in camere, ei descoperindu-le odata ce ajungeau cu pionul in respectiva camera. Un alt aspect diferit era faptul ca jucatorii adresau intrebari oponentilor doar cand ajungeau cu pionii lor langa pionii acestora, folosind alti pioni speciali. Dupa ce un jucator ramanea fara pionii speciali, nu mai putea pune vreo intrebare.

In istoria Cluedo, atat pentru varianta britanica a jocului, cat si pentru cea americana, au fost lansate editii diferite, in combinatii diverse de personaje, camere, arme si stiluri de joc. La inceputul anilor 1990, companiile de jucarii Parker Brothers si Waddingtons au fost cumparate de Hasbro. Din acest motiv jocul clasic nu a mai trecut prin foarte multe transformari.

In varianta curenta a jocului clasic regasim majoritatea elementelor din editia initiala, lansata in 1949.

Gameology.ro a selectat pentru tine si prietenii tai editii licentiate Cluedo din cele mai indragite filme si seriale si va invita sa (le) descoperiti enigmele!

Fanii animatiei Rick & Morty trebuie sa afle cum au disparut planurile lui Rick pentru portal gun. Cei ai serialului The Big Bang Theory trebuie sa afle detaliile tradarii lui Sheldon, iar fanii universului Harry Potter trebuie sa dezlege misterul disparitiei unui elev de la Hogwarts!

Preferati sa deslusiti un mister autohton? Istoria Romaniei este si ea invaluita de legende si mistere, bineinteles. Din acest motiv, Gameology va invita sa jucati si Cluedo Dracula. In aceasta editie bilingva, analizati camerele, armele si suspectii de la Castelul Bran pentru a afla cine a ucis-o pe Irina Cantemir, cu ce arma si unde! Oare sa fi reinviat Dracula, asa cum se tem satenii?

Daca istoria Cluedo ti s-a parut fascinanta si vrei sa afli si mai multe pe acest subiect, citeste si 10 lucruri interesante despre jocul Cluedo

Sursa fotografiei principale: Wikipedia

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!