Descoperă unul dintre cele mai bune jocuri de strategie: Carcassonne

Descoperă unul dintre cele mai bune jocuri de strategie: Carcassonne

Ce este Carcassonne? 

Carcassonne este un joc de societate în stil german, un board game pentru 2 până la 5 jucători, de vârstă recomandată + 7 ani, cu un design făcut de Klaus-Jürgen Wrede, și publicat în anul 2000 de „Hans im Glück” în limba germană și „Rio Grande Games” până în 2012 și până în prezent de „Z-Man Games” în limba engleză. A primit premiile „Spiel des Jahres” și „Deutscher Spiele Preis” în 2001.

Este numit după orașul medieval fortificat Carcassonne, din sudul Franței, în apropiere de granița cu Spania, renumit ca unul din cele mai bine conservate orașe medievale din Europa. Devenit unul dintre cele mai bune jocuri de strategie, Carcassonne are reguli simple și se desfășoară într-un ritm plăcut, care îi relaxează pe jucători și în același timp îi stimulează să construiască orașe și să-și dezvolte proprietățile. 

Cum se joacă Carcassonne?

Carcassonne este un joc de societate simplu, de complexitate redusă, bazat pe dezvoltare teritorială și  strategie, într-un fascinant peisaj medieval, cu orașe fortificate, mănăstiri și câmpuri întinse. În acest cadru jucătorii construiesc, cu ajutorul pieselor de teren, o întreagă rețea de orașe, străzi, pajiști și mânăstiri.

Descriere joc 

Tabla de joc pentru Carcassonne este un peisaj medieval construit de jucători pe măsură ce jocul progresează. Jocul începe cu o singură piesă de teren cu fața în sus și alte 71 ce se amestecă cu fața în jos pentru ca jucătorii să extragă din teanc. La fiecare tură, un jucător adaugă o nouă piesă de teren și o plasează adiacent cu piesele care sunt deja cu fața în sus, așezate pe masă. Noua piesă de teren trebuie așezată într-un mod care extinde caracteristicile plăcilor cu care sunt adiacente, drumurile trebuie să se conecteze la drumuri, câmpuri la câmpuri și orașe la orașe.

După plasarea fiecărei piese noi, jucătorul plasator poate opta, conform strategiei sale, pentru a staționa o piesă, numită „adept” sau „supus”, pe o caracteristică a acelei piese nou plasate. Jucătorul care plasează nu poate folosi un adept pentru a revendica orice caracteristici ale piesei care extind sau conectează caracteristici deja revendicate de un alt jucător. Cu toate acestea, este posibil ca trăsăturile de teren revendicate de jucătorii adversari să devină „împărtășite” prin plasarea ulterioară a plăcilor care le conectează. De exemplu, două plăci de câmp separate, fiecare cu un adept, se pot conecta într-un singur câmp printr-o altă placă de teren.

Mai mult decât atât, fiecare jucător are la dispoziție 7 supuși pe care are dreptul de a decide apoi dacă îi trimite pe noul teritoriu adăugat hărții. În funcție de terenul pe care așezi omul, el poate fi plasat fie ca tâlhar, fie ca țăran, cavaler sau călugăr, în așa fel încât să aducă cât mai multe puncte jucătorului în cauză. Un cavaler care apără un oraș va aduce cu siguranță mai multe puncte decât un țăran. Dar, să nu uităm că și construcția unui oraș durează mult mai mult, iar cavalerul nu valorează nimic până la terminarea fortificației. Așadar, inventivitatea și perspicacitatea jucătorilor este pusă la încercare nu doar atunci când aceștia conturează peisajul jocului, ci și când trebuie să își plaseze cât mai strategic supușii.

Carcassonne se termină când a fost plasată ultima piesă de teren. În acel moment, toate caracteristicile, inclusiv câmpurile, obțin puncte pentru jucătorii cu cei mai mulți adepți. Jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă jocul. Pune acest joc pe lista de board games în familie, căci distracția este asigurată, atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind vorba despre unul dintre cele mai populare jocuri ale ultimului deceniu.
 

Caracteristici generale

Carcassonne este considerat a fi un „joc de inițiere” excelent de către mulți jucători de jocuri de societate, deoarece este un joc care poate fi folosit pentru a apropria noi jucători de board game. Regulile sunt simple, nimeni nu este eliminat vreodată și jocul este rapid. Un joc tipic, fără extensii, durează aproximativ 45 de minute. Există o componentă substanțială de noroc în joc; cu toate acestea, tactica bună îmbunătățește foarte mult șansele de a câștiga. Exemple de considerații tactice includ:

Conservarea adepților

Deoarece fiecare jucător are doar șapte adepți, trebuie să fie atent să nu rămână fără. Acest lucru este important mai ales când se joacă cu mai puțini jucători, deoarece atunci fiecare jucător va juca mai multe piese în timpul jocului.

Alăturarea la  funcțiile altor jucători

Deseori este posibil să adăugați un segment de drum sau castel separat lângă un drum mare sau castel și să vă alăturați. Acest lucru permite unui jucător să câștige puncte din munca adversarilor.

Evitarea partajării

Un avantaj poate fi obținut prin împiedicarea altor jucători să obțină puncte. Acest lucru este mai important cu mai puțini jucători sau dacă jucătorul care le partajează merge bine.

Plasarea judicioasă a adepților în câmpuri

Adepții din câmpul potrivit pot valora multe puncte. Cu toate acestea, odată plasate, ele sunt acolo pentru tot jocul.

Prinderea adepților adversarilor

Nu toate configurațiile posibile de dale există în joc. Deci, dacă un jucător știe ce piese există sau sunt mai frecvente, poate crea situații în care este dificil sau imposibil pentru un adversar să finalizeze o anumită caracteristică. Rezultatul este adeptul oponentului blocat în ceva pe jumătate finalizat.

Datorită acestor caracteristici, Carcassonne este unul dintre acele jocuri amuzante pentru adulți care transformă o seară obișnuită între prieteni într-o confruntare epică, fiind unul dintre cele mai jucate jocuri pe toate meridianele lumii.
 

Reguli de joc

Pregătirea jocului

Se plasează cartonașul de pornire la mijlocul mesei, iar restul cartonașelor se amestecă și sunt puse pe masă cu fața în jos. Fiecare jucător își alege o culoare și primește opt supuși. Unul dintre supuși este pus pe câmpul „0” al tabelei de scor și servește ca marcator de scor. 

Startul jocului

Se joacă în sens orar, iar fiecare jucător, când îi vine rândul trage un  cartonaș de teren și îl plasează. De asemenea un jucător poate lua un supus din rezerva sa și îl plasează pe cartonașul atașat.

Așezarea cartonașelor

După tragerea unui cartonaș, el trebuie arătat celorlalți jucători și apoi trebuie plasat pe masă. Atenția ca cel puțin o latură a noului cartonaș să atingă unul sau mai multe cartonașe deja plasate pe masă.
 
Segmentele de orașe, drumuri și câmpuri trebuie să continue segmentele similare deja plasate în joc. Dacă un cartonaș nu poate fi plasat pe masă și toți jucătorii sunt de acord, va fi eliminat din joc, iar jucătorul trage un alt cartonaș.

Plasarea supușilor

Odată cu plasarea unui cartonaș, jucătorul respectiv poate așeza și un supus, respectând următoarele reguli:
  • un singur supus poate fi așezat de un jucător într-o rundă de joc;
  • supusul ce urmează să fie plasat trebuie să provină din rezerva jucătorului respectiv;
  • Supusul poate fi așezat numai pe cartonașul ce tocmai plasat pe masa de joc;
  • Jucătorul trebuie să decidă pe care pe care parte a cartonașului va fi plasat supusul.  
Finalizarea drumurilor, orașelor și mănăstirilor

Un drum este considerat ca finalizat atunci când segmentele de pe ambele părți se termină într-o intersecție, un oraș sau o mănăstire, sau când drumul formează un cerc închis. 

Un oraș este finalizat când segmentele sale sunt înconjurate complet de un zid de oraș și nu există nicio gaură înăuntrul orașului. O mănăstire este finalizată atunci când este înconjurată de opt cartonașe de teren. 

Stabilirea câștigătorului

Jocul se termină la sfârșitul turei în care este plasat ultimul cartonaș de teren. Orice drum finalizat, oraș finalizat și mănăstire finalizată va fi evaluată în această rundă. Urmează evaluarea finală: numărarea punctelor acumulate și a penalizărilor pentru proiecte nefinalizate. Câștigă jucătorul cu cel mai mare punctaj. 

Extensiile jocului 

Au fost publicate mai multe extensii oficiale pentru Carcassonne, care adaugă numeroase reguli suplimentare, plăci și noi tipuri de figuri. Împreună, pot să dubleze lungimea jocului. Aceste extensii fac din Carcassonne un joc aproape fără sfârșit, la care vei avea mereu câte ceva nou de încercat.

Aceste extensii sunt în general compatibile între ele și pot fi jucate împreună.
  1. Hanuri și catedrale adaugă câteva dale noi și o nouă figură. Plăcile speciale cu hanuri și catedrale pot fi plasate ca parte a drumurilor și orașelor pentru a-și spori valoarea, cu condiția să fie finalizate până la sfârșitul jocului.
  2. Negustori și constructori adaugă plăci suplimentare, două figuri noi și plăci bune.
  3. Prințesa și dragonul adaugă noi dale și figuri. Plăcile cu „portaluri magice” permit jucătorilor să plaseze adepți pe o caracteristică incompletă a unei plăci plasate anterior.
  4. Turnul adaugă un element vertical, adăugând noi dale și piese de turn.
  5. Abația și primarul este o altă extensie care umple găuri în tablă și pot completa caracteristicile, primarii care pot fi plasați ca adepți în orașe și hambar care punctează pe teren.
  6. Contele, regele și vasalii înseamnă 12 plăci din mini expansiune River II, 2 plăci care formează orașul Carcassonne ca placă de pornire 3×4 din extensia Count mini, 5 plăci de la King mini extensie, dale King și Robber Baron pentru jucătorii care au finalizat cel mai mare oraș.
  7. Catapulta aduce o catapultă și 12 plăci de târg care inițiază o rundă folosind catapulta.
  8. Poduri, cetăți și bazaruri aduce 12 piese de pod, permițând jucătorilor să parcurgă drumuri peste piesa de teren și 12 piese noi, opt bazare cu introducerea unui nou element de licitație.
  9. Oi și dealuri aduce un păstor și plăci noi, 8 cu dealuri, 8 cu podgorii și 2 cu mănăstiri.
  10. În arena circului aduce 20 de plăci noi, cu turnul Acrobat.

Considerat printre cele mai bune jocuri de strategie, Carcassonne este și o idee excelentă pentru cadouri de Sărbători, deoarece aduce distracție și voie bună în familie și-i strânge pe toți ai casei laolaltă, în marea aventură a construcțiilor medievale.

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!