Friends: 25 ani de la primul episod si 25 de fun facts

Friends: 25 ani de la primul episod si 25 de fun facts

How you doin'? Stiai ca anul acesta se implinesc 25 de ani de la difuzarea primului episod din Friends? Pe 22 septembrie 1994 am facut cunostinta pentru prima data cu cei 6 protagonisti: Rachel, Ross, Monica, Chandler, Joey si Phoebe.

Pentru a sarbatori cei 25 de ani de cand am inceput sa indragim serialul Friends, Prietenii tai devenind parca Prietenii nostri, ne-am gandit sa aflam si sa iti impartasim si tie 25 fun facts despre celebrul sitcom american.

Initial, co-realizatorii David Crane si Marta Kauffman, au denumit serialul Insomnia Cafe. Apoi, dupa ce NBC au cumparat episodul pilot, serialul a fost redenumit, pe rand, Friends Like Us, Across the Hall si Six of One. Intr-un final, pana la difuzarea primului episod, serialul a primit numele de Friends.

"Shiny Happy People" a trupei R.E.M a fost prima optiune pentru coloana sonora a serialului. Ulterior, a fost schimbata cu "I’ll Be There For You", a trupei The Rembrandts. Versurile piesei "I’ll Be There For You" au fost compuse de co-producatorii serialului.

Co-producatorii au dorit ca Rachel sa fie interpretata de Courney Cox. Actrita insa, dupa ce a citit scenariul, a dorit sa joace rolul lui Monica. I s-a parut ca i se potriveste mai bine personajul, puternic si foarte competitiv. A avut dreptate, nu?

Numarul 5 al apartamentului lui Monica a fost schimbat in 20, iar numarul 4 al apartamentului lui Chandler a fost schimbat in 19. De ce? Scenaristii si-au dat seama, dupa cateva episoade, ca numerele erau prea mici pentru apartamentele situate la etaj.

Initial, cuplul principal al serialului trebuia sa fie format din Monica si Joey. Ulterior, datorita potrivirii de caracter dintre Jennifer Aniston (Rachel) si David Schwimmer (Ross), scenariul a fost schimbat. E greu de imaginat acum ca lucrurile ar fi putut sta altfel, nu?

Decoratiunea care incadreaza vizorul de la usa apartamentului 20 este, de fapt, rama unei oglinzi. Unul dintre membrii echipei de filmari a spart oglinda din greseala, iar producatorii i-au gasit o utilitate ramei deosebite care o incadra.

Nu numai ca nu stia, dar nici nu ii placea, asa ca a sugerat producatorilor sa inlocuiasca acest instrument cu bongo. Ideea ei nu a fost acceptata, insa, asa ca a luat cateva lectii de chitara. „Cateva” la propriu. Odata ce i-au reusit cateva acorduri, a si renuntat. Cu toate acestea, "Smelly Cat" suna perfect!

Lisa Kudrow era inspaimantata, in realitate, de rata lui Chandler si a lui Joey din sezonul 3. Marcel, maimuta lui Ross, a fost jucata de 2 maimute diferite: Monkey si Katie. Din pacate, niciuna dintre ele nu a fost un actor „ascultator”...

In realitate, Courteney Cox este mai mare decat David Schwimmer cu 3 ani. In serial, interpretand rolul lui Monica, ea era sora mai mica cu 3 ani a lui Ross (jucat de David Schwimmer, bineinteles).

Fiecare episod era filmat, in medie, in 5 ore, cu public (aproximativ 300 de fani). Prezenta publicului era importanta pentru testarea glumelor, inainte de difuzarea episoadelor la TV. Cu toate acestea, anumite secvente nu erau filmate cu public. Producatorii nu doreau sa strice farmecul serialului, urmarit ulterior la TV, pentru fanii prezenti la filmari. 

In perioada in careMatthew Perry si Bruce Willis lucrau la productia filmului The Whole Nine Yards, au pus un pariu despre succesul filmului respectiv. Pana la urma, filmul s-a bucurat de un succes neasteptat de... Bruce Willis. Pierzand pariul, actorul a acceptat sa apara in Friends, aparent gratis, onorariul sau donandu-l unei cauze sociale.

Scenariul in care Phoebe devine mama surogat, purtand o sarcina cu tripleti pentru fratele ei, a fost scris dupa ce Lisa Kudrow a ramas insarcinata in viata reala. De ce mama surogat? Producatorii serialului nu voiau sa adauge un bebelus in viata celor 6 protagonisti.

In sezoanele 3, 4 si 5, in momente diferite, Ross mentioneaza ca are 29 de ani. Cateodata e foarte greu sa tii pasul cu timpul, se pare...

Va mai amintiti de statuia adusa de Joey, atunci cand s-a mutat in apartamentul lui Chandler? In serial, el o cumparase din banii castigati din actorie, ca simbol al faptului ca se poate intretine singur si ca isi poate achizitiona lucruri scumpe. In realitate, statuia era un cadou primit de Jennifer Aniston de la cea mai buna prietena, la inceputul filmarilor, pentru a ii aduce noroc.

Exact! Nu prea multe. Prezent aproape mereu in cafenea, abia pe la mijlocul sezonului 2 aflam numele lui, iar in episodul 33 are si o replica: "Yeah." In plus, e amuzant de stiut ca el avea parul saten si era vopsit in fiecare saptamana pentru aparitiile din serial.

Din cauza costurilor prea mari pentru aparitia in serial a actorilor special sau pentru recuzita, episodul 2 din sezonul 3, "The One Where No One's Ready", a fost filmat in intregime in apartamentul lui Monica.

In Marea Britanie este cel mai urmarit serial pe Netflix, iar in topul din SUA ocupa locul 2, dupa The Office. Dupa ce Netflix anuntase la sfarsitul lui 2018 ca nu va mai difuza serialul incepand cu 1 ianuarie 2019, fanii s-au revoltat. Petitia lansata prin Change.org si sintagma folosita masiv in online, #Justice4Friends, i-au facut pe cei de la Netflix sa se razgandeasca...

In primul sezon, fiecare dintre cei 6 protagonisti, primeau un cate 22.000 $ per episod. In 1997, cei 6 s-au aliat pentru a obtine o marire de salariu, prima initiativa de acest fel din istoria TV. Au obtinut cate 100.000 $ per episod. In sezonul final, actorii au primit cate 1.000.000 $ per episod.

5 dintre cei 6 actori au fost nominalizati la Premiile Emmy pentru personajele interpretate. Jennifer Aniston si Lisa Kudrow au si castigat cate un Emmy. Care dintre ei nu a fost nominalizat? Courtney Cox. In mod ironic, Courtney Cox era cea mai cunoscuta dintre cei 6 actori in momentul lansarii serialului.

Dupa incheierea filmarilor, fiecare dintre 6 actori au luat cu ei cate o bucata de asfalt din trotuarul amenajat special pentru serial din fata cafenelei Central Perk, ca amintire.

Fiindca unele fun facts sunt mai fun atunci cand sunt scurte, urmatoarele 5 intamplari amuzante in legatura cu serialul Friends, le enumaram succint:

In decursul celor 10 ani de difuzare, septembrie 1994 - mai 2004, Friends a devenit unul dintre cele mai celebre si iubite seriale de comedie. Serialul s-a bucurat si de numeroase redifuzari, putand fi urmarit de fani chiar si acum.

Premiile sitcomului Friends

Friends/ Prietenii tai a fost nominalizat de 64 de ori la Primetime Emmy Awards si a castigat 6 dintre aceste premii. In 2002, serialul a castigat Premiul Emmy pentru cel mai bun serial de comedie. De asemenea, indragitul sitcom a mai castigat 6 premii People's Choise Awards, 3 premii Logie Awards si cate un premiu American Comedy Award, GLAAD Media Award, Golden Globe Award, Satellite Award si Screen Actors Guild Award.

Esti fan al serialului Friends? Iata cu ce te poti delecta:

Trivial Pursuit - Friends: un joc de societate care te provoaca sa raspunzi, impreuna cu prietenii tai, la 600 de intrebari din toate cele 10 sezoane ale serialului. Iti amintesti ce fel de cadou i-a pregatit Monica lui Chandler cu ocazia aniversarii unui an de relatie? Descopera raspunsul in editia speciala Friends a jocului Trivial Pursuit si spune-ne daca ti-ai adus aminte corect!

Monopoly - Friends: o editie speciala, in limba romana, a celebrului joc de societate! Jocul a fost tradus si adaptat chiar de noi, cei de la Gameology, mari fani ai serialului! Pionii, tabla de joc si cartonasele sunt personalizate cu elemente din Friends. Pune-ti Boneta de bucatar-sef a lui Monica (pion) si da startul competitiei pentru castigarea tuturor momentelor speciale din serial!

In perioada 16-30 septembrie, sarbatorim cei 25 ani de Friends cu o promotie pe masura: 25% discount la produsele Friends. Vezi oferta aici: Campanie Friends 25 ani!

Daca ai auzit si te-ai jucat deja Monopoly, dar nu ai aflat si despre cum a fost inventat si cum a evoluat, iti recomandam sa citesti articolul pregatit de noi, Monopoly - un secol de istorie controversata.

Suport clienti Luni - Vineri: 9:30 - 17:30

021.555.3304 hello@gameology.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!